Porth Teigr

104 new dwellings, Cardiff Bay

Porth Teigr

The client brief for the first phase of residential development at Porth Teigr was to ‘create good quality places’. A simple brief which we felt demanded a logical, pragmatic response – to the brief, to the site and to the context. Our key philosophy was grounded in the mantra that it is vital not just to think big. It was imperative that matters of detail were considered at concept stage. This attention to detail is what would help define and give identity and character to this particular place.

Porth Teigr

Routes have been designed to be attractive, legible, safe and accessible to all, with easy wayfinding. The relationship between public and private spaces is crucial in encouraging residents to develop a sense of ownership and pride in place that extends beyond the immediate boundaries of their properties. The best developments are self-policing. Early consideration was given to issues of safety within the site.

Porth Teigr

The scheme that has been developed includes a mixture of housing types with a strong public realm and a connection of open spaces between them. Overall the scheme is low rise, with all buildings under 5 storey; the floor levels of the houses respond to the existing topography of the site and ensure a strong connection between the dockside properties and the water’s edge. The split level ground floor of the waterside properties create a 1 ½ storey height space adjacent to an external West facing terrace and the public footpath beyond. The layout and arrangement of spaces has also been developed in response to research into “the way we live now”. With an emphasis on multifunctional/flexible spaces, for relaxing, entertaining and socialising. The houses at the core/centre of the site adopt a courtyard typology, responding to their unique setting within the development and maximising the benefits of the protection afforded by the taller, dockside properties that surround them. There is extensive planting proposed within the site and the ambition is that all internal planting will be edible. Each house also has a roof garden with a ‘greenhouse’ providing access to the upper level whilst also allowing natural light to penetrate far deeper into the floor plan.

Porth Teigr
Porth Teigr
Porth Teigr
Porth Teigr
Porth Teigr
Porth Teigr
Porth Teigr
Porth Teigr

Client: igloo Regeneration Size: 3 acres Stage: Ongoing